• Greek
  • English
Σύντομα νέα:
     
ΔΤ_ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ_ΚΟΘ_10-11122010 Εκτύπωση E-mail

Θεσσαλονίκη, 2/12/2010

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

 


ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

 

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

 

Η Κ.Ο.Θ. ΣΤΗΝ  ΕΛΕΠΑΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΠΑΦΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

10 ΚΑΙ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

 

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον επιτυχημένο δεύτερο κύκλο των συναυλιών κοινωνικής παρέμβασης-προσφοράς, θα βρεθεί δίπλα στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης (Ελαιώνες Πυλαίας) και του Παπάφειου Ιδρύματος, όπου, υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Βράνου, θα παρουσιάσει δημοφιλή έργα, τα οποία απευθύνονται και σε πιο νεαρής ηλικίας ακροατήριο.

Η Κ.Ο.Θ. θα εμφανιστεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 12.00 στην ΕΛΕΠΑΠ και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 20.00 στο Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ήδη, η Κ.Ο.Θ., στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των συναυλιών κοινωνικής παρέμβασης-προσφοράς,  έχει επισκεφθεί στις 18 Νοεμβρίου το Χαμόγελο του Παιδιού, και στις 19 Νοεμβρίου το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι.

Η Κ.Ο.Θ. ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα τον Ιούνιο του 2010, με την πεποίθηση ότι σε δύσκολες ημέρες, όπως αυτές που διανύει η χώρα μας, η μουσική τέχνη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ψυχικής ανάτασης.

Κατά τον πρώτο κύκλο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2010, η Κ.Ο.Θ. εμφανίστηκε σε νοσοκομεία και μονάδες κοινωνικής πρόνοιας της Θεσσαλονίκης (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)-Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ, Κέντρο Περίθαλψης Παίδων «Ο Άγιος Δημήτριος», Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας «Ο Άγιος Παντελεήμων», Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»).  

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Στις δύο συναυλίες της η Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει τον Χειμώνα από τις Τέσσερις Εποχές του Antonio Vivaldi (1678-1741), τη Συμφωνία των Παιχνιδιών του Leopold Mozart (1719-1787) και τη Σουίτα Χόλμπεργκ του Edvard Grieg (1843-1907).

Ο Antonio Vivaldi συνέθεσε τις Τέσσερις Εποχές- τα τέσσερα κοντσέρτα για σόλο βιολί και ορχήστρα εγχόρδων- το 1723, δίνοντάς τους τον υπότιτλο «Διαγωνισμός ανάμεσα στην Αρμονία και την Επινόηση». Κάθε κοντσέρτο αποτελείται από τρία μέρη, ενώ στο σύνολό τους οι Τέσσερις Εποχές συγκαταλέγονται στα πιο δημοφιλή έργα της μουσικής μπαρόκ.

Ευρύτερα γνωστός για τη μουσική που συνέθεσε, μεταξύ άλλων, για το θεατρικό έργο Πέερ Γκυντ του Ίψεν, ο Edvard Grieg έγραψε τη Σουίτα Χόλμπεργκ αρχικά για πιάνο. Αργότερα ο νορβηγός συνθέτης ενορχήστρωσε το έργο του για ορχήστρα εγχόρδων. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο του 19ου αιώνα με μουσικές αναφορές σε στυλ και φόρμες του 18ου αιώνα.

Πατέρας και δάσκαλος του Wolfgang Amadeus Mozart, ο Leopold Mozart επισκιάστηκε αναπόφευκτα ως συνθέτης από τη μουσική ιδιοφυΐα του γιου του. Ωστόσο, η Συμφωνία των Παιχνιδιών είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά έργα παγκοσμίως. Στη δημοτικότητα του έργου συνέβαλε καθοριστικά η ευρηματική χρήση των παιδικών παιχνιδιών, γεγονός που καθιστά το έργο εξαιρετικά δημοφιλές για τα εκπαιδευτικά προγράμματα μουσικών οργανισμών.

 

 

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Ο Γεώργιος Βράνος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 2010 είναι επίκουρος καθηγητής (διεύθυνση Ορχήστρας) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Τα προηγούμενα επτά χρόνια διετέλεσε Α’  αρχιμουσικός και αναπληρωτής Γενικός
Μουσικός Διευθυντής (Generalmusikdirektor) στην Όπερα του Regensburg
(2003-2008)  και στην Κρατική Όπερα του Coburg (2008-2010) όπου ήταν και
καλλιτεχνικός διευθυντής της συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Coburg, ενώ το 2004-2005
ήταν Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην όπερα του Regensburg (G.M.D.)
Παραγωγές όπως Carmen, Norma, Lulu, Un Ballo di maschera κ.α. καθώς και
συμφωνικά κονσέρτα, πολλές φορές και με τη σύμπραξη της περίφημης παιδικής
χορωδίας των  Domspatzen και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Όπερας του Regensburg,
απέσπασαν ενθουσιώδεις κριτικές από το γερμανικό, αλλά και διεθνή Τύπο.
Από το 1997 έως το 2003 διηύθυνε, ως Β’  αρχιμουσικός στην Όπερα του Pforzheim, εκτός
του γνωστού ρεπερτορίου, και αρκετές πρώτες εκτελέσεις, πολλές φορές με τη σύμπραξη της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου της Νοτιοδυτικής Γερμανίας (Sudwestdeutshes Kammerorchester Pforzheim). Παράλληλα διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής για δύο συνεχή χρόνια (1998-99) των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο Gasteig και το Prinzregenten-Theater προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας με τη συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου και την Ορχήστρα  Kammerphilharmonie της Αγ.Πετρούπολης.
Στο χώρο του Ορατόριου και παλιάς μουσικής έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παρακολούθηση Μeisterkurs στον περίφημο μαέστρο H.Rilling καθώς και η συνεργασία του με την Ορχήστρα Bach Collegium  και τη διεθνή συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία του Φεστιβάλ της Στουτγάρδης, όπου διηύθυνε το Requiem του Verdi και τη Λειτουργία Messa per Rossini.
Παράλληλα έχει συνεργαστεί και με άλλες Όπερες, όπως αυτή του Janacek Theater
και την Όπερα του Brun στην Τσεχία, την Όπερα του Flensburg και της Trier στη Γερμανία, και συμφωνικές Ορχήστρες όπως αυτή του Μονάχου, Gottingen, Bad-Reichenhall, Πράγας κ.α.
Η πρώτη φορά που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση ορχήστρας –της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Μονάχου- ήταν το 1994 (και για δύο συναπτά έτη), ως τελειόφοιτος της Ανωτάτης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου, στην τάξη του H.Michael, όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος «Α.Ωνάσης». Το  γεγονός αυτό σχολιάστηκε με ενθουσιασμό από τον γερμανικό Τύπο (Suddeutsche Zeitung, Munchner Merkur κ.α.). Πριν από τις σπουδές του στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου έκανε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Α.Αμαραντίδη και πιάνο (Δίπλωμα) με την Ιφ.Παπαδογιάννη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.
Στην Ελλάδα διετέλεσε το 1996 βοηθός του Μιλτ. Καρύδη και του Theodor Guschlbauer
σε παραγωγές της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. Από το 2004 συνεργάζεται με την Ορχήστρα Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων και άλλες ελληνικές Ορχήστρες.

 

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φθάνει μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1959 από τον Έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη και κρατικοποιήθηκε το 1966. Πολλοί και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες ανέλαβαν τη διευθυντική «σκυτάλη» της. Πρώτος ο ιδρυτής της και στη συνέχεια ο Γεώργιος Θυμής, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Κάρολος Τρικολίδης, ο Κοσμάς Γαλιλαίας, ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης, ο Λεωνίδας Καβάκος και ο Μίκης Μιχαηλίδης. Σήμερα ο αριθμός των μελών της ορχήστρας ανέρχεται σε περίπου εκατόν είκοσι μουσικούς, με διευθυντή τον αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη. Πέρα από τις τακτικές συμφωνικές της συναυλίες, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιώντας τακτικά παραστάσεις όπερας, μπαλέτου, με συνοδεία βωβού κινηματογράφου κλπ,  δραστηριότητες που έχουν προσελκύσει νέο κοινό στην ορχήστρα κατά τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του μελλοντικού φιλόμουσου κοινού εντάσσεται η έντονη δραστηριότητά της με εκπαιδευτικές συναυλίες για παιδιά, νέους και όλη την οικογένεια. Ένας από τους βασικούς στόχους της ορχήστρας είναι η προβολή της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης με την παρουσίαση πολλών πρώτων εκτελέσεων πανελληνίως και παγκοσμίως. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση νέων καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους σήμερα είναι καταξιωμένοι στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Πρωτοπορώντας στον ελληνικό μουσικό χώρο, ηχογραφεί με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η BIS και η NAXOS.  Στις πρόσφατές της παραγωγές εντάσσεται η ηχογράφηση των Κοντσέρτων αρ. 3 και 4 του Μπετόβεν με σολίστα τον Aldo Ciccolini (ΕΜΙ Classics). Στον κατάλογο των Eλλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που έχουν συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διάσημων προσωπικοτήτων: P. Domingo, J. Carreras,  L. Pavarotti, S. Accardo, J. Anderson, V. Ashkenazy, P. Badura-Skoda, L. Berman, P. Fournier, B. L. Gelber, N. Gutman, J. Horenstein, A. Khatchaturian, L. Kogan, E. Kurtz, N. Magalov, M. Maisky, Ch. Mandeal, S. Mintz, W. Nelson, I. Pogorelich, R. Ricci, M. Rostropovich, G. Shaham, Y. Simonov, V. Spinakov, V. Tretjakov, Οδ. Δημητριάδης, Λ. Καβάκος, Κ. Κατσαρής, Θ. Κερκέζος, K. Πασχάλης, Δ. Σγούρος, M. Τιρίμος, Ε. Batiz, B. Berman, V. Repin κ.ά.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί τις συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πέρα από τη συχνή και συστηματική παρουσία της σε πόλεις ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, περιοδεύει σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Εμφανίζεται ετησίως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμπράττει στα σημαντικότερα φεστιβάλ τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού (Φεστιβάλ Αθηνών-Ηρώδειο, Δημήτρια, Φιλίππων, Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια»-Κύπρος, International Festival Zino Francescatti-Μασσαλία, Φεστιβάλ Ecléctic-Βαλένθια, κ.ά.).

Το Φεβρουάριο του 2007 η παραγωγή της ΚΟΘ “Impressions for saxophone and orchestra”, με σολίστα τον Θεόδωρο Κερκέζο, απέσπασε το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας PizzicatoSupersonic” και προτάθηκε από τη NAXOS για δύο υποψηφιότητες βραβείων “Grammy”. Το Δεκέμβριο του 2007 πραγματοποίησε μια ιστορική συναυλία στην Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, αφιερωμένη στο Ν. Καζαντζάκη, στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά το νέο CD της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με έργα του Ν. Σκαλκώτα, σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία BIS, το οποίο περιλαμβάνει και πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις. Επίσης, τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε το τρίτο CD της ορχήστρας με έργα του Ildebrando Pizzetti από την εταιρεία NAXOS, το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρώτη ηχογράφηση έργων του Ιταλού συνθέτη. Το CD, με έργα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική θεματολογία, απέσπασε την τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος που απένειμε τον Δεκέμβριο του 2009 η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Toν Απρίλιο του 2009 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μια ιστορική εμφάνιση στην αίθουσα Smetana Hall της τσεχικής πρωτεύουσας, συμπράττοντας με τη Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας και ερμηνεύοντας το Requiem του G. Verdi. Τον Νοέμβριο του 2009 εμφανίστηκε στην Ιταλία, στο Θέατρο Μαντσόνι στην Πιστόια και στο Θέατρο Βέρντι στη Φλωρεντία, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 εμφανίστηκε στο Konzerthaus στο Βερολίνο.  Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.tsso.gr  

 

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Heart fm                      ΕΡΤ3                           

FM 100                         TV 100                          Ραδιόφωνο “Λόγου και Τέχνης” 100.6 FM     

 

ABOUT                         City International 106.1 FM                  ΑΥΛΑΙΑ της Θεσσαλονίκης

 

con fuoco                     www.tar.gr                                            www.classicalradio.gr

 

 

Οι συναυλίες και εκδηλώσεις της Κ.Ο.Θ. παρουσιάζονται κάθε Τετάρτη στις 19.00 στην εκπομπή “Η Κ.Ο.Θ. στον Λόγου και Τέχνης”, στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό “Λόγου και Τέχνης” 100,6 FM.

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι το Δελτίο Τύπου που σας αποστέλλεται υπάρχει και στην ιστοσελίδα της ορχήστρας www.tsso.gr στο μενού Νέα.


Από το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο.Θ.

E-mail: press@tsso.gr

 

 

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ Ή ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Ημερολόγιο Κ.Ο.Θ.

« < Μάρτιος 2015 > »
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Beepcomputers
здесь text how can whatsapp spy es verdad здесь на сайте Блог о Женской Виагре sitemap